30 agosto 2011

ACTES INCÍVICS A LES FESTES




És molt preocupant la deriva que algunes festes dels pobles de les Balears estan prenent, amb actes de vandalisme i fins i tot de violència. Aquest estiu hi ha hagut problemes d’ordre públic a molts de pobles. Començaren a Esporles i el darrer ha estat el passat diumenge a les festes de Sant Agustí a Felanitx, encara que sigui amb característiques molt diferents.

A Felanitx, tot i que no crec que hi hagués actes molt pitjors que altres anys a la sortida de la missa, on son tradicionals les empentes, els crits i el bateig amb aigua a les autoritats, l’actitud d’alguns dels joves que participaven a la festa va ser deplorable. No és acceptable i l’hem de condemnar. Per moltes ganes de bauxa que tinguin o de protestar –en aquest cas per la política del PP vers la llengua–, això no els empara per pegar empentes, tirar gent a terra o insultar. No val tot i ja estam molt cansats de que s’aprofitin les festes locals per passar-se de la ratlla amb actes incívics.

Per l’altra banda, l’argument de que un policia local van emprar un esprais de defensa que va afectar a més de 30 persones, perquè va considerar que hi havia perill per la integritat física de les persones, dona bona idea de que el seu càlcul era ben errat i que va ser ell qui va posar en perill la integritat física de 30 ciutadans, utilitzant un sprai d’amunt un caramull de persones. Una actuació policial desafortunada que forçosament ha de tenir conseqüències, ja veurem si fins i tot penals ja que hi ha denúncies. Els esprais d’aquest tipus no s’han de fer servir en aquestes circumstàncies i això ho saben tots els policies o al manco ho haurien de saber. Un poc de capet no vendria malament, fins i tot als agents de l’autoritat.

Ara, com sol passar, cada un dona la culpa a l’altra, però el fet és que mos estam carregant les festes just per mantenir actituds de manca de respecte amb els demés. I això és justament el contrari del que signifiquen les festes. Hi ha temps per tot i qui no sigui capaç de respectar als seus veïnats, que quedi a ca seva, però al corral que es trobarà més a gust, amb els animals. No tenim més remei que conviure els uns amb els altres i si no ens respectem, això és impossible. Animo dons, a tothom, a no perdre les formes ni el respecte als demés. I a gaudir les festes de manera educada i civilitzada, sense provocacions, empentes ni insults. Les festes son molt millors així.

No hay comentarios: