03 enero 2012

EL BATLE ISERN ESCRIDASSAT A LA FESTA DE L'ESTENDARD


El dia 31 de desembre es celebra a Palma la Festa de l’Estendard. Es commemora l’entrada a Ciutats (llavors anomenada Medina Mayurqa) de les tropes del rei Jaume I, el Conqueridor, el mateix dia de l’any 1229. Cada any, tots els membres de la corporació local col•loquen l’estendard del rei amb els colors propis de la senyera de la Corona d’Aragó el mig de la plaça de Cort. Van a missa a la Seu de Mallorca i en acabar, tornen en processó a Cort on reben honors per part d’una secció de la Policia Local de Palma (fa uns anys ho feia una secció d’infanteria de l’exèrcit de terra, en mig de les protestes del independentistes) i finalment tornen a recollir l’estendard i l’entren a l’Ajuntament. És costum que el batle de Palma faci un discurs de cap d’any i que una vegada acabat aquest, es reciti “Sa Colcada”, poema de Pere d’Alcàntara Penya, que any darrera any fa la cantant Miquela Lladó al banc dels “sinofós”, a la façana de Cort.


Enguany, el senyor batle de Palma, Mateo Isern, va començar el seu discurs en català. I quan duia la meitat llegit, va girar la llengua i es va posar a llegir en castellà. La xiulada que se’n va dur va ser monumental. La gent que era a la plaça, de forma absolutament espontània va començar a xiular i a pegar crits. Era tant el renou que el batle no va poder acabar de llegir, tot i que ho va intentar, i curiosament una altra vegada en català va dir que sentia molt no poder continuar, que sempre ha pensat que la tolerància és bona i que volia fer el seu discurs tan en castellà com en català perquè “així és Palma”.


Vos puc assegurar i vosaltres mateixos comprovar al vídeo que a la plaça no hi havia radicals, ni independentistes, ni catalanistes, ni res de res. Com podeu veure al vídeo que vaig gravar, no hi ha senyeres estelades, ni un grup determinat que fos l’autor de la xiulada. Va esser la majoria dels assistents a l’acte els que de forma totalment natural i espontània varen escridassar al senyor Isern només quan ell va fer una cosa que no va agradar gens a la concurrència: girar la llengua. No feia cap falta, no ho ha fet mai ningun batle (ni tan sols els que abans d’ell i del seu mateix partit, el Partit Popular, l’han precedit al càrrec) a un acte com al d’aquell dia, no ho demanava ningú i va totalment contra la naturalesa del propi acte, el que es commemora, i la tradició. Tal volta la recitada del poema “Sa Colcada” es fa en castellà? No, es fa en mallorquí. Idò el que li convé al senyor batle, és fer el que els ciutadans de Palma volen. Ell és molt lliure de parlar en la llengua que vulgui. Però als ciutadans son molt lliures d’escridassar-lo si no els agrada el que senten. El senyor Isern no era a casa seva, on pot parlar xinès si li ve de gust i el sap. Era a Cort. Parlava pels ciutadans i ciutadanes de Palma. I de la mateixa manera que a ningú se li ocorre demanar que al coronel de la Guàrdia Civil faci el seu discurs en català el dia de la Verge del Pilar, o al comandant general de Balears el dia de la Inmaculada, el senyor batle hauria de saber què fa i com parla als seus veïnats. Aquest dia no feia el cas que parles en castellà i es va equivocar de ple.


No vull deixar de banda, perquè considero que és prou important, la forma en que parla el català el senyor Batle, perquè per ser sincer he de confessar que jo creia que el xiulaven per la forma horrible de mal parlar la nostra llengua: “desarrollar els servicis socials”, “casi”, “palmesanos”... I per ventura seria millor que tot ho fes en castellà si ha de seguir parlant com un analfabet funcional! Estic ben segur que li escriuen els discursos correctament i sense faltes, i no és propi de gent amb uns mínims estudis o que ocupi tan alt càrrec, que vagi afegint o canviant un discurs correcte per introduir tantes faltes ortogràfiques i barbarismes com pot. I no una, si no un caramull...

Vull dir també que em pareix del tot censurable l’actitud de la senyora ex batlessa de Palma, Aina Calvo. Tan acostumada ella a tractar a la ciutadania com si fossin els seus alumnes adolescents de la UIB, que han d’aguantar que ella els renyi perquè escridassen al senyor batle mentre ell parla i no quan hagi acabat d’amollar el seu discurs. Pareix que encara no se n’ha adonat de que els ciutadans majoritàriament estan farts de que la il•lustre professora els tracti de beneits, amb aquest to de senyoreta Rottenmeier que quotidianament empre amb tothom i que per ventura està allà on està gràcies a aquesta actitud paternalista. Que doni gràcies que no l’escridassaven a ella... i mutis, senyora Calvo, mutis! El darrer que faltava és que vostè digui als ciutadans quan els toca protestar i com.

Com és natural, el regidor i portaveu municipal Julio Martínez, en lloc de respectar als ciutadans i les seves protestes espontànies, els va acusar d’estar manipulats pels partits nacionalistes i independentistes, que volen apoderar-se de la Festa. L’autisme de la classe política no és res nou i fa palesa la seva nul•la capacitat d’autocrítica o d’entendre quan la ciutadania s’expressa en llibertat, sense consignes partidistes. No ho entenen perquè no els entre al cap que els ciutadans pensin per ells mateixos. Aquest regidor és el mateix que acusà als treballadors del tercer sector que protestaven al plenari de l’Ajuntament ara fa uns mesos d’estar manipulats per la oposició. I és justament pel que acabo de dir: deu pensar que els ciutadans son mig idiotes que no poden discernir el que els agrada del que no i necessiten obeir consignes dels partits. O be el seu, o els de la oposició. Una altra cosa no li entre al cap.


Aquest episodi m’ha recordat els crits i les xiulades que el pobre de José Luis Rodríguez Zapatero havia de patir cada vegada que anava a la desfilada de les forces armades. Llavors, els polítics del PP no consideraven que allò fos un acte de intolerància. Tot el contrari. Fins i tot quan els crits es produïen a l’homenatge als soldats morts en acte de servei. Era una mostra del rebuig ciutadà a les polítiques del PSOE i del Govern. Malhauradament, ara el PP no considera que hagi comés cap errada. Però el que per a mi està clar és que el PP amb el tema de la llengua ha obert un debat absolutament inútil i innecessari. I la resposta de la gent és aquesta: xiular. Perquè per molt que al senyor batle li sembli molt normal fer la seva intervenció en les dues llengües, no ho és. I aquesta moda que ha implantat el senyor Bauzá i el conseller Delgado, que quan era batle de Calvià mai va pronunciar ni una sola paraula en català (i encara te la barra de defensar el bilingüisme, però només per els catalanoparlants, mai pels castellanoparlants...) suposa un insult pels mallorquins, únics bilingües a la força a aquesta terra nostra.

Jo no vaig escridassar ni xiular. No és el meu estil i m’estimo més deixar-lo parlar i sentir-lo bé per poder-lo criticar-lo després. Però la gent és molt lliure d’expressar el seu descontent. I si els polítics no prenen nota del que la gent manifesta (i no tan sols els mitjans de comunicació que els partits controlen), aviat veurem com no podran ni sortir al carrer. Així com estan les coses, els polítics han de ser prudents o aviat només els sentirem per la tele i la ràdio. La gent te prou problemes com perquè ells en creïn de nous. Per voler acontentar a una minoria radical d’anticatalanistes han generat un problema que no existia al carrer. I per molta majoria absoluta que tinguin, crec que no la varen obtenir per això. El que els ciutadans volen és que millori la situació econòmica i que hi hagi feina per tothom. I és una llàstima que poc a poc vegem com la nostra llengua s’arracona fins i tot a la televisió autonòmica que paguem els balears, en defensa d’un fals bilingüisme que només hem de practicar uns ciutadans perquè els altres sempre acaben fent que, com el senyor Isern, girem la llengua. Fins i tot a la Festa de l’Estendard! Si no anem vius, aviat es ballaran sevillanas a la porta de l'Ajuntament, en lloc de ball de bot, com tota sa vida...





No hay comentarios: