24 enero 2013

CAMERON I EL DRET A DECIDIR


Fa impressió escoltar a David Cameron, primer ministre britànic, parlar sense complexes ni manies dels debats que hi ha al seu país sobre la permanència de la Gran Bretanya al si de la Unió Europea o sobre la independència d’Escòcia. Quan ahir en roda de premsa va anunciar la seva intenció de celebrar un referèndum el 2017 sobre la sortida del Regne Unit de la Unió Europea, sempre que ell resulti reelegit a les eleccions de 2015, va fer un símil molt clar. Va dir que reconeixia que “hi ha un gran debat social a Escòcia i no te cap sentit mirar cap a una altra banda”. Literalment: “Si els escocesos volen tenir el poder ells mateixos, no podem fer com si res. De la mateixa manera si la majoria del poble britànic vol recuperar les competències que vàrem transferir a la Unió Europea, ho hem de fer”.

Mirar cap una altra banda és el que està fent el Govern de Mariano Rajoy. Encara que el Govern espanyol i el Tribunal Constitucional s’oposin a que es celebri la consulta democràtica al poble de Catalunya sobre el seu futur polític, no estaran solucionant cap problema. El problema és damunt la taula i només pot fer-se més gran i empitjorar. La seva actitud immobilista no el soluciona, sinó tot el contrari. Quan argumenten que el procés soberanista encetat a Catalunya és un camí que no du enlloc i que es un carreró sense sortida, em pareix increïble que no s’adonin que parapetar-se en la Constitució de 1978 –criticada com mai fins i tot per importants sectors del PP i PSOE– és encara més un carreró sense sortida perquè el debat social i la voluntat del poble de Catalunya no s’esvairà màgicament. Aquest miracle no es produirà.

Cameron és un líder disposat a afrontar els problemes. Rajoy ja sabíem que només aspira a ajornar-los i mirar si es solucionen per ells mateixos. I això a Catalunya no passarà.

Joan Miquel Perpinyà. Escriptor i periodista.

Publicat al diari Balears el 24 de gener de 2013.


No hay comentarios: